Dünya Gazetesi 06.12.2019 Enerji Sektör Eki:

Eksim Enerjide Sürdürülebilir Başarıyı Hedefliyor

Eksim Grubu enerji sektöründe rüzgar ve hidroelektrikten oluşan toplam 623 MW’lik yenilenebilir enerji portföyüne sahip. Elektrik dağıtım alanında ise Güneydoğu’da altyapı ve iyileştirme yatırımlarını 2020 yılı sonu itibariyle 3.2 milyar liraya çıkarmayı hedefliyor.

Eksim Yatırım Holding, enerji sektöründe yenilenebilir enerji üretimi, elektrik dağıtımı, elektrik ticareti ve doğal gaz ticareti alanlarında faaliyet gösteriyor. Enerji üretiminde tamamı yenilenebilir kaynaklara dayalı toplam 623 MW’lık kurulu güce ulaşan Eksim, dağıtımını yaptığı yıllık 23 milyar kilovatsaat elektrikle birlikte hizmet bölgesindeki 6 ilde yaklaşık 6 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Temiz ve yenilenebilir enerji üretimine yatırım yapan Eksim grup şirketlerinden İltek Enerji bünyesinde 6’sı aktif 2’si yapım aşamasında toplam 8 adet rüzgar enerjisi üretim santrali bulunuyor. Bu RES’lerin toplam kurulu gücü ise 461 MW. Yılda 1 milyon MWh elektrik üreten rüzgar santralleri yıllık yaklaşık 350 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Grubun ayrıca biri Rize Uzundere üzerinde, 2’si Gürcistan sınırları içinde olmak üzere 3 adet hidroelektrik santralinde elektrik üretimi yapılıyor. Bu 3 HES’in toplam üretim kapasitesi ise 162 MW. Eksim’in rüzgar ve hidroelektrik santrallerinden oluşan yenilenebilir enerji portföyünün büyüklüğü toplam 623 MW.

Elektrik Dağıtımına 3.2 Milyar Lira Yatırım
2013 yılında özelleştirme ihalesiyle devralınan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş, hizmet bölgesini oluşturan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde, özelleştirmeden bu yana altyapı ve iyileştirme yatırımlarını sürdürüyor. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde yaklaşık 2 milyon aboneye dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, bölgesindeki yatırımları, devir öncesi döneme oranla 3 kattan fazla artırdı. Devir öncesi 119 milyon lira olan yıllık ortalama yatırım miktarını 375 milyon liraya çıkaran Dicle Elektrik, 2020’de de 600 milyon lira yatırım gerçekleştirerek toplam yatırımını 3 milyar 222 milyon liraya yükseltmeyi planlıyor.

İşsizlik oranının en yüksek olduğu bölgeler arasında yer alan Güneydoğu’da elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, 2013 yılında gerçekleştirilen özelleştirme öncesinde 2 bin 809 olan personel sayısını yaklaşık 2.5 kat arttırarak 6 bin 417’ye çıkardı. Şirketteki çalışan sayısı güvenlik ve temizlik hizmetleri ile birlikte 7 binin üzerine çıkıyor.

Dicle Elektrik, 530 mühendis çalışanı ile bölgesinde en fazla bu meslek grubunu çalıştıran şirket konumunda bulunurken, Türkiye genelinde de en fazla mühendis çalıştıran şirketler arasında yer alıyor. Şirkette 530 mühendisin yanı sıra 79 yönetici, 618 uzman, 976 uzman yardımcısı, 4.102 tekniker ve teknisyen, 58 ise avukat görev yaparken, farklı meslek gruplarından ise 48 kişi görev yapıyor.

Çalışanların departmanlara dağılımına bakıldığında ise en çok personel 1.982 kişi ile arıza onarım ve bakım ilk sırada yer alıyor. Müşteriler kısmında 1.333, kayıp kaçakta 1.105, yatırım işletmede 685, destek hizmetlerinde 559, endeks okumada 313, kesme açmada 268 ve hukuk biriminde 172 kişi görev yapıyor.

170 Bin Serbest Tüketici Portföyüne Sahip

Görevli tedarik şirketi olarak çalışan Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş bölgede sahip olduğu 2 milyon abonenin yanı sıra, Türkiye genelinde 170 binin üzerinde serbest tüketiciye elektrik tedarik hizmeti sunuyor.

Şirket, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından verilen “Tedarik Lisansı” ile enerji sektöründe başarıyla faaliyet gösteriyor. Eksim Yatırım Holding’in gücünden destek alarak müşterilerine sürekli ve güvenli hizmet sağlayan Eksim Elektrik, satışını gerçekleştirdiği elektrik enerjisinin tamamını bünyesindeki yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor.

Eksim Elektrik, elektrik piyasası mevzuatına ve dinamiklerine hakim uzman kadrosuyla serbest tüketicilere en uygun fiyatlı, kaliteli ve kesintisiz elektrik tedarik etmek amacıyla sektöründeki çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Serbest tüketicilere elektrik satışı dışında piyasadaki diğer enerji şirketleriyle ikili anlaşmalar yoluyla enerji alış veya satışı gerçekleştiriyor. Bununla birlikte, komşu ülkeler ile elektrik ithalatı yapıyor.

Yıllık 1 Milyar Metreküp Doğal Gaz Ticareti
Eksim Grubu’nun doğalgaz alanındaki ticari faaliyeti 2012 yılında başladı. Batı Hattı Doğalgaz Ticaret Anonim Şirketi, Türkiye doğal gaz piyasasında ithalat ve toptan satış faaliyetleri yürütmek amacıyla kuruldu. Batı Hattı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan almış olduğu 26.11.2012 tarihli ve DİT/4140-2/00274 sayılı ithalat lisansı kapsamında 1 Ocak 2013 tarihinde fiilen doğal gaz ticaretine başladı.

Batı Hattı, 2012’de Rusya merkezli Gazprom Export LLC ile imzalamış olduğu yıllık bir milyar metreküp doğal gaz alım satım anlaşması ile yirmi yıl boyunca Türkiye’nin arz güvenliğine katkıda bulunmayı hedefliyor.